MotoGp Assen: A doktor újra rendel

Feladva:2013-06-29 16:51:32

Könnyen a Repsol Honda egyik legjobb hétvégéje lehetett volna ez a hollandiai, azonban Rossi tempójának hirtelen javulása és Lorenzo állóképessége mindenkit meglepett.


Eső és hideg aszfalt várta a MotoGp mezőnyét Hollandiában. A kvalifikáción és az edzéseken folyamatosan tündökölhettek a CRT-vel futó versenyzők is, főként Espargaro és de Puniet tudott többször is borsot törni a GP motorok orra alá. A csütörtöki nap meglepetés híre Lorenzo bukása volt, melynek következtében a címvédő kulcscsonttörést szenvedett. Rögtön jöttek a hírek, miszerint Lorenzo így több futamot is kihagyhat, és ezzel biztosan elúszik a bajnoki cím, s e miatt csupán a két Repsol Hondáról szólhat az év.
Lorenzo hétvégéje nehezen indult, azonban végül nem került túl nagy hátránybaA szombati időmérőn Cal Crutchlownak sikerült dobbantania. A brit megszerezte az első rajtkockát, sőt egy másik privát motoros, Bradl is felért az első sorba. Kettejük közé Marquez fért be, a második sort pedig Rossi, Pedrosa és Smith alkotta. Rendkívül gyengén teljesített a két gyári Ducati, Hayden a tizedik, míg Dovi csupán a 15-ödik rajthelyet szerezte meg. Espargaro továbbra is szédületes tempót megy Aprilia motoros CRT gépével, ez alkalommal a hetedik helyről rajtolhatott el. Az idei kvalifikációs szabályok értelmében Lorenzo megszerezte a 12-edik helyet, azonban a spanyol pénteken nem is ült motorra. Ekkor még csak a legmerészebbek mertek arra gondolni, hogy Lorenzo akár törött csonttal már e hétvégén rajthoz is állhat. Lorenzo műtétje azonban jól sikerült, orvosa pedig elegendő nyugtatót tudott neki adagolni ahhoz, hogy szombat reggel már a bemelegítő edzésen újra a leggyorsabbak közt legyen.

Crutchlow megszerezte élete első poleját


A futam napsütésben, száraz körülmények közt zajlott le. Crutchlow nem tudta kihasználni az első rajtkockát, míg Lorenzo megtáltosodott az első pár körben. A mezőnytől hamar elszakadt az élboly, egy ötös csoport alakult ki: Pedrosa, Marquez, Rossi, Crutchlow és Lorenzo. Először a két Yamahás dobbantott: Lorenzo megelőzve Crutchlowt a dobogót célozta meg, azonban Rossi pár kör alatt mindkét Repsolost átugorta. Úgy tűnt ez a Yamaha pályája, azonban Lorenzo a körök múlásával lassulni kezdett. Óriási akarást és tűrőképességet tanúsítva Lorenzo végigmotorozta a versenyt, s habár lemaradt az élbolytól, mögöttük az ötödik helyen magabiztosan célba ért. A boxba érve szinte győztesként ünnepelték, és a címvédő a tankra borult, kimutatva hogy bizony ember feletti erőfeszítésekre volt ehhez szüksége.

Pedrosa kiválóan rajtolt, azonban nem bírta tartani a tempót


Az élen nagy csatára számíthattunk, azonban ez elmaradt. Rossi mintha csak 3 évet fiatalodott volna, Mugellói lábtörése óta nem is láthattuk ilyen magabiztosan és gyorsan motorozni. Végig tudott tartani maga mögött egy másfél másodperces közt, amit a végén a gumik kopásával tovább növelt és meglepően könnyen húzta be a győzelmet. Mögötte azonban történtek érdekességek.

E hétvégén több GP motoros is megirigyelhette Espargaro tempóját


Pedrosa próbálta tartani Rossi tempóját, azonban ahogy Crutchlow átugorta a lassuló Lorenzót, Marquez elkezdett tempózni. Az újoncnak több kísérletre is szüksége volt, míg maga mögé gyűrte Pedrosát, azonban a tavalyi vb második ezután nem tudta tartani az iramot. Pedig szüksége lett volna rá a dobogóhoz, mivel Crutchlow javítani próbálta elrontott rajtját. A brit az utolsó körökben Rossi tempóját futva utolérte a két Hondát. Pedrosát könnyen megelőzte, Marquezzal azonban meg gyűlt a baja az utolsó 3 körben. Crutchlow magabiztosnak tűnt, ezzel szemben az utolsó kör első kanyarját elfékezte, ami majdnem egy ütközéshez vezetett. Ezután Marquez kényelmesen behozta motorját a második helyre, Pedrosa ellenben nem volt elég közel ahhoz, hogy kihasználja Crutchlow kis hibáját. A top 5 mögött nem igazán láthattuk a történéseket, de nagy dicséretet érdemel Espargaro, aki a CRT géppel a nyolcadik helyen ért célba, mindenféle kiesések nélkül, 5 GP motort is maga mögé utasítva. Úgy tűnik az Aprilia továbbra is fölényesen viszi a prímet a CRT kategóriában, a pontszerző helyekre ez alkalommal 3 ART érkezett be, más CRT egy sem.
Elégedett emberek a dobogón


Csütörtökön úgy tűnt, hogy könnyen unalmassá válhat a bajnoki küzdelem, azonban a meglepő fordulatok következtében inkább érdekesebb lett a pontállás. Pedrosa továbbra is vezet, Lorenzo követi őt 9 pontos lemaradással, míg Marquez is még 23 ponttal marad csupán el. Negyedik helyen a legjobb privát motoros, Cal Crutchlow, akinek a lemaradása még mindig 50 ponton belüli. Kíváncsian várjuk, vajon Rossi folytatja e remeklését a következő futamokon, izgalmasabbá téve a sponyolok harcát, és van e Crutchlow motorjában annyi, hogy együtt motorozhasson a továbbiakban is a két gyári óriáscsapattal. A következő futam Németországban, két hét múlva kerül megrendezésre. 

A folyamatos fejlődés után teljesen eltűntek a Ducatik a süllyesztőben?
Hatalmas tisztelet a törött csonttal végig versenyző LorenzónakRSVRocky


 Szólj hozzá,vagy oszd meg: