MotoGp Laguna Seca: Marquez a dugóhúzó királya

Feladva:2013-07-22 13:03:37

Az újonc Marc Marquez meghódította Amerikát és megerősítette vezető pozícióját a pontversenyben.


Az USA fogadta vendégül a hétvégére a MotoGp mezőnyének király kategóriáját. A Laguna Seca-i pálya az egyik legizgalmasabb helyszín a naptárban, nagy kár, hogy a kisebb kategóriák nem körözhetnek rajta. Pontosan ebből az okból kifolyólag volt érdekesség látni, miként hódíthatja meg a pályát az újonc Marquez, aki először motorozhatott itt. Ez alkalommal már mindkét riválisa, Pedrosa és Lorenzo is rajthoz állt, igaz mindketten sérülten. Az időjárás kedvezett a versenyzők számára és nagyobb bukás nélkül megúszták a hétvégét.Bradl kitűnő hétvégét zárt: első pole, első dobogó


A rajtelsőségért ádáz küzdelem zajlott, bár korántsem azok között, akikre számíthattunk. Marquez végig gyors volt, viszont a két privát Hondás, Bautista és Bradl is nagyon erős köröket futottak. Pár perccel az időmérő vége előtt Marquez bukott és csupán reménykedhetett abban, hogy senki sem előzi meg a hátra lévő időben. Ezzel szemben ahogy lenni szokott, a végén javultak némileg a köridők, így a német Stefan Bradl megszerezhette élete első poleját, sőt Bautista is felért az első sorba egy harmadik hellyel. Az első sort így csupán Hondák alkották, míg a másodikat a Yamahások foglalták el: Rossi, Crutchlow és Lorenzo.Vasárnap a csapatok, a pilóták és a nézők egy perces csenddel emlékeztek meg a Moszkvában elhunyt Supersport versenyzőért, Andrea Antonelliért. A Kawasaki versenyzője az első körben nagyon nehéz látási viszonyok közt bukott, és ahogy jött a mezőny sajnos az egyikük eltalálta a pályán fekvő motorost, aki a kórházban életét vesztette.
Az utóbbi két Moto2-es bajnok ezúttal már a GP futamgyőzelemért harcolhatott


Marqueznek nem sikerült a rajtja, Bradl és Rossi is megelőzték ők. Jól kezdett Lorenzo, akit Bautista, Pedrosa és Crutchlow követett. A két Ducati ezúttal is csupán a nyolcadik helyért harcolhatott, ezúttal egymás ellen. Dovizioso és Hayden egyforma tempót futottak az egész versenyen keresztül, végül azonban a hazai pályán motorozó amerikai ért be előbb. A legjobb CRT-ért való küzdelemben ezúttal mindkét ART elesett, így végül Hector Barbera húzta be ezt a sikert, aki a tizedik helyen érkezett be.
Rossi féle előzés Rossi ellen? Marqueznek működött!


A szokásos vasárnapi vonatozás azonban elmaradt, az élbolytól a követőkig több előzés is történt. Lorenzo lassulni kezdett, így előbb Bautista, majd Pedrosa is megelőzték őt. Crutchlow sajnos ez alkalommal nem tudta felvenni a tempót, így a címvédő mögött futott be a hetedik helyen. Az élen Bradl ellépett Rossitól, akit hamar utolért Marquez. Bizonyára sokan emlékeznek a 2008-as Rossi féle pályaelhagyós dugóhúzós előzésre. Nos ez alkalommal Marquez bizonyította be, hogy jól figyelt és a dugóhúzóban kívülről a doktorra fordulva mutatta be a pályaelhagyós előzést, majd faképnél is hagyta őt. Rossi ezután már nem bírta tartani az élboly tempóját és fokozatosan utolérte őt Alvaro Bautista.
az egyetlen Yamaha is nehezen fért fel a dobogóra, Bautista nyomás alá helyezte a doktort


Bradl hibátlanul ment az élen, azonban Marquez előtt felszabadult az út és sorra hozta a leggyorsabb köröket. Nem volt könnyű dolga utolérni a fiatal németet, de végül kiszemelte az aszfaltcsík utolsó kanyarját, ahol magabiztosan beszúrt és megszerezte a győzelmet. Hasonló izgalmakra várhattunk a harmadik helyért folytatott csatában, azonban Bautista hiába érte utol magabiztosan a doktort, előzési próbálkozása leginkább csupán a célvonal előtt adódott, ahol kis különbséggel lecsúszott a dobogóról.A következő futamig a versenyzők három hetet pihenhetnek, reméljük mindkét lábadozó spanyol felépül erre az ismét USA-ban megrendezett Indianapolis-i futamra. A bajnoki tabellán Marquez növelni tudta előnyét 16 pontra Pedrosával és 26 pontra Lorenzoval szemben. Azonban szépen lassan felkúszik Valentino Rossi is, aki az utóbbi futamainak köszönhetően csupán 46 pontos lemaradásban van az elsőhöz képest. Természetesen Crutchlow pozíciója is említésre méltó, aki egy ponttal áll a doktor mögött.


RSVRocky


 


 Szólj hozzá,vagy oszd meg: