Lenni vagy nem lenni…avagy: Csatlakozik az Aprilia a gyári GP alakulatokhoz?

Feladva:2013-09-03 20:18:30

Aleix Espargaro és Randy de Puniet teljesítménye világossá tette, hogy az Aprilia ART blokkja az a motor, mely esélyt nyújt minden versenyzőnek gyári vagy privát csapatnál. Több oka is van annak, hogy ilyen sikeres e gépezet: az erőforrás nagyon erős, karakterisztikája rendkívül jó és nagyon könnyű vezetni.Azonban talán a legnagyobb előny mellyel az Aprilia rendelkezik, az az elektronikai csomag, amit a WSBK-ban használnak és onnan ültették át. E csomag segít az Apriliának abban, hogy ily kiemelkedően versenyképes legyen. "A motor 75%-ban elektronika", mondta Espargaro egy interjúban a holland MOTOR magazinnak.


Aspar úr nemrég megerősítette, hogy egy új csomagot kap az Apriliatól 2014re. Gino Borsoi (lásd a képen) úgy nyilatkozott, hogy a gyártó nagyon jó hírekkel szolgált számukra és készek arra, hogy többé-kevésbé át építsék a motort. Az Apriliatól kapott csomag új vázat tartalmazna, új aerodinamikát és új erőforrást is.Mivel még nem tudni, hogy gyári alakulatként indul e az Aprilia a következő szezonban vagy sem, így 2014-től az Aprilia kénytelen lesz döntést hozni. Ha továbbra is folytatni szeretnék pályafutásukat, mint nem gyári alakulat (a kategória megnevezése CRT helyett), kénytelenek lesznek használni a Dorna által biztosított szoftvereket, melyeket Magneti Marelli írt. Bár az elektronika hatalmas korlátokat állít fel, a hat hónap alatt amióta bevezették, inkább még mindig csak egy projektnek mondható, mely állandó fejlesztés alatt ál. Mindamellett, az Aprilia szoftvere egy bevált csomag, sokévnyi tapasztalattal és fejlesztéssel maga mögött.


A másik lehetőség az, hogy versenyezni fognak gyári zászló alatt és folytatják saját fejlesztésű szoftverükkel átírva a Magneti Marelli hardverét. Bár az elektronika jobb lenne, a probléma a motor élettartama, és még inkább az, hogy a követelmény szerint csak 20 liter üzemanyag lehet a fedélzeten. Mint új gyártónak (Aprilia nem versenyzett a MotoGP osztályában, mint MSMA gyártó 2007 óta) az Aprilianak meg lesz engedve, hogy egy szezonban 9 motorblokkot használhat el a megszokott 5 helyett, amennyiből a többieknek kell gazdálkodniuk. Így csökken azon probléma jelentősége, mely a motor élettartamát illeti. Viszont kibírni egy egész futamot 20 liter üzemanyaggal túl nagy gondot jelent az Apriliának jelen pillanatban. Gino Borsoi szerint, a legtöbb versenyt 21 literhez közeli üzemanyag elfogyasztásával teljesítették, mely a jelenlegi limitet jelenti.


Az Apriliások igyekeznek megoldani ezt a problémát. Az alapján, hogy egyre megbízhatóbb a GPOne, az Aprilia megkérte a MSMA szervezetét, mely képviseli a jelenlegi gyártókat, hogy tegyenek egy kivételt és engedjék meg nekik, hogy 22 liter lehessen a használandó üzemanyag mennyisége számukra a 20 liter helyett.  A MSMA elutasította ezt a kérelmet, azon az alapon, hogy egy szabály legyen az összes gyár számára. GPOne helyesen mutat rá arra, hogy amikor a Suzuki kért kivételeket (extra motorok, menteséget az alól a szabály alól, hogy újonc nem csatlakozhat gyári csapathoz) a Japán gyártó megkapta, amit akart. A félelem, (GPOne spekulál), hogy az extra 2 liter és saját fejlesztésű szoftverük az Apriliát igen vonzó opcióvá tenné. Az ART már bizonyított, és további fejlesztésekkel is rendelkeznek.Az igazi baj az Apriliával persze az ára. Ahol gyári prototípusok 2 millió euróba kerülnek, a Honda és Yamaha CRT-k 1 millióba, az Aprilia a motorját csak fél millióért kínálja. Egy gép mely potenciális veszélyt jelenthet a privát gépekre és még az ára is felettébb vonzó, könnyedén leigázhatná a piacon levő Hondákat és Yamahákat. A már meglévő gyártók tartanak attól, hogy az Aprilia a hátsó ajtón keresztül átvenné az uralmat a kategória felett és ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy ha az Aprilia saját szoftverét akarja használni, akkor érje be a 20 liter üzemanyaggal.


Így hát a labda most már a Dorna udvarában található. Az üzemanyag-korlátozások melyek az MSMA-nak köszönhetőek jelenleg az a "műszaki kihívás", mely borsot tör minden résztvevő orra alá, melyek nem kedveltek sem a Dorna személyzeténél sem a csapatoknál. Igen nagy korlátozás minden csapat számára, akik be szeretnének lépni a MotoGP világába, és többek közt az egyik fő oka annak is, hogy a Suzuki visszatérése a tervezett 2014-ről immár 2015-re tolódott. A Dorna igazán tehetne egy kivételt az új gyártók számára, kik csatlakozni szeretnének a vándorló cirkuszhoz, viszont ez kihívás lenne a már meglévő gyárak számára. Hogy reagálnának erre a gyárak? Ez egy nagyon jó kérdés, amire senki sem tudja a választ. De ha az Aprilia fél millióért kínál gépeket, akkor nehéz azt állítani, hogy ez csak egy költségcsökkentő intézkedés lenne.


 
Szuszi 


 Szólj hozzá,vagy oszd meg: