Moto GP Phillip Island avagy banzáj a kenguruk földjén

Feladva:2013-10-21 16:37:05

Már csak pár futam maradt hátra a GP vándorló cirkuszából! Hogy pontosabbak legyünk, a Philip Island-i futam után csak két megálló maradt, mielőtt elmennének nyaralni a fiúk.


Ismét sok izgalommal telt a hétvége. A kisebb kategóriákban is voltak zűrzavarok, de a GP-nek is jutott belőle jócskán. Nem volt elég az, hogy a gumik kopása borsot tört a csapatok orra alá, de a futamot is lerövidítették és egy kötelező pit stop-ot is beiktattott a versenybizottság. A gyári, a szatellit és a CRT csapatok is kötelesek voltak kemény keveréken indulni, ami a gyári és a szatelit csapatoknál a B51DR típusú, míg a CRT csapatoknál a B50DR típusú Bridgestone gumikat jelenti.Természetesen, ha esett volna a verseny kezdetén, akkor esős gumit használtak volna, vagy ha futam közbe kezdett volna el esni, akkor a versenyt piros zászlóval megállították volna és újraindításkor annyi kör lett volna a futam hátralévő része, hogy kijöjjön belőle a 19 kör (viszont ne legyen kevesebb 5 körnél). Természetesen ez nem csak a versenyzőknek volt felettébb szokatlan, de a nézőknek is. Bár ahogy hallottam, olvastam és láttam inkább felháborodás volt az, ami leginkább tudta jellemezni az emberek reakcióját a futammal és szabályokkal kapcsolatban.Az eseménydús szabadedzéseket és az időmérőt követően a rajtsorrend a következő volt: 1. Lorenzo, 2. Marquez, 3. Rossi, 4. Bautista, 5. Pedrosa, 6. Crutchlow, 7. Smith, 8. Hayden, 9. Dovizioso. 


A futamot a meg szokott 27 körről lerövidítették 19-re és minden versenyzőnek kötelezően a 10-ik körben kellett kijönnie egy flag to flag-re, vagyis motorcserére. Egyikről átpattannak a másikra, ami Lorenzo és Marquez esetében szó szerint volt vehető. A rajtnál ismét Lorenzo volt a leggyorsabb, őt pedig szorosan követte Marquez, Pedrosa és Rossi is, aki viszont kis idő után lemaradt a szatellit csapatok versenyzőivel. Az első kor után egyből kicsit átrendeződött a sorrend, mivel Pedrosa feljött a harmadik helyre, Rossi visszaesett a negyedikre, Smith lett az ötödik, Bautista a hatodik, hetedik lett Crutchlow és őt követte a nyolcadik és kilencedik helyen Iannone es Hayden. 


Futam alatt kisebb nagyobb élményt nyújtott Rossi, Bautista és Crutchlow meccselése, mögöttük pedig a Ducatisok küzdöttek egymással. A kilencedik és a tizedik körben szépen sorjában jött ki mindenki motorcserére és hirtelen káosz uralkodott, amit nem igazán lehetett nyomon követni, hogy mi a pontos sorrend, ki hogyan jött vissza… Marquez és két másik kollégája később jöttek, ki mint a többiek és sajnálatos módon így fekete zászlót kaptak, mert nem tartották be a szabályokat és ezzel számukra be is fejeződött a futam. Ez nagyon sajnálatos dolog, főleg azért is, mert Marquez akár már a bajnoki címet is megszerezhette volna, de ahogy ő maga is nyilatkozott a futam után: "Ilyen esetekből tanul az ember…"Legjobb CRT-s ezen a futamon Randy de Puniet volt a tízedik helyen, mögötte pedig csapattársa Aleix Espargaro végzett, kinek nagy gratuláció jár, mert megszerezte a bajnoki címet a CRT-k mezőnyében. A többi betyár pedig a következő sorrendben ért át a kockás zászlón, a pontszámok pedig a következőek:


1.     Lorenzo                                                                     1. Marquez 298 pont

2.     Pedrosa                                                                     2. Lorenzo 280 pont              

3.     Rossi                                                                         3. Pedrosa 264 pont

4.     Crutchlow                                                                   4. Rossi 214 pont

5.     Bautista                                                                     5. Crutchlow 179 pont

6.     Smith                                                                         6. Bautista 147 pont

7.     Hayden                                                                       7. Bradl 135 pont

8.     Iannone                                                                      8. Dovizioso 127 pont

9.     Dovizioso                                                                    9. Hayden 111 pont


 


Szuszi


 Szólj hozzá,vagy oszd meg: