MotoGP - Fergeteges sezonnyitó Qatarban

Feladva:2014-03-24 14:45:38

Kemény négyhavi várakozás után, végre megéltük az év első MotoGP futamát. Kíváncsian és izgatottan várták a rajongók, vajon milyennek ígérkezik majd a sok változás, mennyire változnak így az erőviszonyok és vajon a valaha volt legfiatalabb GP bajnok, fog e tudni küzdeni a bajnoki cím megvédéséért.


Míg vártunk a nagyfiúkra a kisebb kategóriák is elszórakoztatták a nézőket. Több mint 30 versenyzővel rendelkezik mindkét kategória, és az egyikükben egy fiatal lány is részt vesz. Míg az idei bajnoki esélyes Jack Miller állhatott fel a dobogó csúcsára a moto3-ban, addig a moto2-ben a futam után változások történtek. Ugyanis a második helyet megszerző Takaki Nakagamit kizárták szabálysértés miatt, így a dobogóra Thomas Luthi kerülhetett fel. Zajlottak az események, a futamok sem voltak bukás mentesek, s mire a rajongók kivárták a GP-t már pattanásig feszültek az idegek.   


Miután érdekes kvalifikációt láthattunk, és sejtelme sem volt senkinek sem arról, hogyan fognak teljesíteni az OPEN kategória versenyzői, nem tudhattuk, milyen lesz a futam. Még csak tippelni sem lehetett volna. A rajtsorrend a következő lett:

1.      Marquez

2.      Bautista

3.      Smith

4.      Dovizioso

5.      Lorenzo

6.      Pedrosa

7.      Bradl

8.      Crutchlow

9.      Espargaro

10.    Rossi
Vegyes érzések kavarogtak a versenyzőkben, ahogy a rajongókban is. A sok új szabály, egyeseknek jobban kedvezett, míg mások dolgát csak nehezítették. Az első három versenyző hátsó gumiválasztása a következő képen alakult: Marquez kemény keveréken, míg Bautista es Smith a közepeseken.
A mezőny végre elrajtolt! Lorenzo csodálatosan elkapta a rajtot, ahogy Bradl es Iannone is. Második helyen Smith, negyediken Marquez, őt követte Dovizioso. A hetedik és nyolcadik helyet Pedrosa és Rossi foglalták el. Lorenzonak sajnos nem volt szerencséje és a vezető pozíciója nem tartott sokáig, ugyanis a második körben bukott. Lorenzo rossz példáját követte Iannone, ugyanabban a kanyarban, viszont ő vissza tudott jönni és folytatni tudta a futamot. A Monster Tech Yamaha pilótái voltak tán a leg pechesebbek a mezőnyben. Míg Pol Espargaro technikai gondok miatt kiált, addig Bradley Smith kiesett a futamból.  Nagy harcosnak bizonyult Bautista, viszont Rossi őt is megelőzte. Rossi láthatóan jól érezte magát a motoron, és képes volt harcolni az első helyért. Marquez - aki csupán pár hete volt operálva - hihetetlen teljesítményt nyújtott, és két versenyző küzdelme a győzelemért izgalmassá tette a futamot. Pedrosa is lassan, de biztosan felküzdette magát a dobogóért küzdő hármas mögé, ami pedig biztossá tette harmadik helyét, az Bautista bukása volt az utolsó körben. Marquez és Rossi ezalatt a győzelemért vívott! Veszélyesnél veszélyesebb manőverek, amiktől valószínűleg nem egy rajongónak elállt a lélegzete is. E hatalmas csatából, Marc Marquez tért ki győztesként és megérdemelten állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Rengeteg rajongó örömére, akik valószínűleg gondolni tán nem is merték, de titokban remélték, a Doktor újra rendelt!
Danilo Petrucci az egyetlen ART-s versenyző pontszerző helyen tudott végezni és ez által 2 pontot gyűjtött be magának és csapatának. A verseny izgalmas volt, egészen az utolsó pillanatig, amíg le nem intették. A kockás zászló ebben a sorrendben intette le a versenyzőket és ez által a pontok is a következőképpen osztódtak el:


Sorrend:                                         Pontok:

 1.      Marc Marquez                       25 p

2.      Valentino Rossi                      20 p

3.      Dani Pedrosa                         16 p

4.      Aleix Espargaro                     13 p

5.      Andrea Dovizioso                   11 p

6.      Cal Crutchlow                          10 p

7.      Scott Redding                          9 p

8.      Nicky Hayden                         8 p

9.      Colin Edwards                         7 p

10.  Andrea Iannone                      6 p

11.  Hiroshi Aoyama                      5 p

12.  Yonny Hernandez                   4 p

13.  Karel Abraham                        3 p

14.  Danilo Petrucci                       2 p

15.  Broc Parkes                             1 p


A következő futamra április 13-án kerül sor az USA-ban, Austinban!


Szuszi


 Szólj hozzá,vagy oszd meg: