WSBK 2014-Misano

Feladva:2014-06-23 08:07:42

Misanoban zajlott a Superbike világbajnokság aktuális versenyhétvégéje, és ezen a hétvégén sem maradt dobogó nélkül az Aprilia.
Bár nem minden úgy zajlott ahogy vártuk, de Marco Melandri két harmadik helye tompította a keserűséget a szánkban.


Race1

1; Sykes - Kawasaki

2; Baz - Kawasaki

3; Melandri - Aprilia

4; Davies - Ducati

5; Guintoli - Aprilia

6; Elias - Aprilia


Melandri a leggyorsabb Apriliás


Race2

1; Skyes - Kawasaki

2; Baz - Kawasaki

3; Melandri - Aprilia

4; Guintoli - Aprilia

5; Rea - Honda

6; Elias - Aprilia


Versenyzők a versenyről:


Tom Sykes legutóbb Malajziában egy kieséssel és egy harmadik hellyel zárt, ám Misanóban újra vissza tudott térni az élre, így nyilvánvalóan elégedett volta futamok után: „Boldog vagyok, pedig nem látszom annak!” – nyilatkozta az olaszországi hőség miatt kimerült pilóta a crash.net szakportálnak. „Egyszerűen alakultak a dolgaink. A hőmérséklet megváltozott, és mi tudtuk, mit kell módosítanunk a beállításokon. Sikerült tisztán elrajtolnunk, kimaradtunk a csatározásokból, a ZX-10R pedig pontosan azt csinálta, amit akartam. Próbáltam a kiegyensúlyozottságomon dolgozni a hétvége során, és a versenyen sikerült is egyet előlépünk ezen a téren. A motor jól működött.”

„A cél mindig a győzelem, de ha a verseny másképp alakul, akkor előállok egy másik tervvel” – folytatta a regnáló világbajnok, aki idén is vezet az összetettben, ráadásul miután legközelebbi üldözője, Sylvain Guintoli egyszer sem tudott a legjobb háromban végezni, előnyét 39 pontra növelte a franciával szemben. „Jól éreztem magam, ezért a határon motoroztam. Keményen kellett dolgoznom, volt néhány kanyar, ahol kompromisszumot kellett kötnöm a fékezés a gázra lépés ideje között.”

 

Természetesen nem kerülhette ki a sepangi eseményekkel kapcsolatos kérdéseket sem, ahol kawasakis kollégája, Loris Baz miatt nullázott az első versenyen: „Megpróbálok csak a saját problémáimra koncentrálni, és a jó hír az, hogy tudjuk, hol állunk és hol kell lennünk” – reagált a motoros. „Kicsit meg is leptem a magam: a köridők hihetetlenek voltak, köszönet a Pirellinek. Remek, élvezetes verseny volt. Még mindig csalódott vagyok az elvesztett pontok miatt, de ilyen vagyok. Nagy bennem a versenyszellem, s néha el tudok keseredni. Mindig a sikerre törekszem, szóval nagy kár azokért az eseményekért. Még mindig csalódást keltőek a dolgok, de ez a hétvége segített feledtetni a korábbiakat.”



Baz sem lehet elkeseredett a misanói fordulót követően, hiszen két második hellyel lett gazdagabb, s ezzel a pontversenyben feljött a harmadik helyre, s Guintoli mögött is csak két egység a lemaradása. Ugyanakkor az első kérdés, amit megkapott, hogy vajon volt-e csapatutasítás a Kawasakin belül, különösen a Malajziában történtek fényében: „A legjobbamat nyújtottam. Ha meg tudtam volna nyerni a futamot, megnyertem volna” – szögezte le Baz. „Még csak a bajnokság felénél vagyunk, és még mindig van esélyes a győzelemre. Nem volt stratégia a csapat részéről, csak megpróbáltunk a legjobban teljesíteni. Természetesen jobb a csapatnak, ha közte és az Apriliák között vagyok, de ugyanez a helyzet akkor is, ha én nyerek, mert akkor az a jobb, ha Sykes van köztem és a többiek között.”



Az első futamon simán hozta a második helyet a francia, a másodikon azonban kemény csatát kellett vívnia Marco Melandrival – ezt így értékelte a Kawasaki versenyzője: „Nem sok mindent változtattunk. Az első verseny nagyon gyors volt, s a másodikon is ugyanez volt a helyzet. Remek futam volt. Talán a legjobb volt, amelyet valaha teljesítettem, miközben Marcóval csatáztam az utolsó kanyarig. Úgy gondolom, mindenki pontosan tudja, hány versenyt nyert már meg az utolsó körben. Nagyon élveztem. Nem tudtam, mit kellene tennem, mert tisztában voltam vele, hogy ha 21 körig mögöttem halad, meg tudta nézni, hol vagyok kevésbé gyors, s tud találni egy helyet, ahol megelőzhet. A maximumot nyújtottam, hogy mindenhol keményen fékezzek és zárjam a kapukat. Az utolsó körben lecsúsztam az ívről, próbálkozott is néhány manőverrel, s elég közel is voltunk – nagyszerű verseny volt. Szerintem a nézők is élvezték a televíziók előtt ülve, jó kis show volt.”



A misanói díjátadó ceremóniák harmadik szereplője, Melandri is a Bazzal vívott csatájáról beszélt a legtöbbet a futamokat követő nyilatkozatában: „Elégedett vagyok, mert a legjobbamat nyújtottam, de arra számítottam, hogy közelebb leszek Tomhoz” – mondta el az olasz, aki valamelyest csalódott lehetett a maláj versenyeken aratott dupla győzelme után. „Sajnos ezen a pályán nem könnyű előzni, túlságosan is stop-and-go jellegű, mindig egyes, kettes vagy hármas fokozatban megyünk, s az egyetlen helyen, ahol simán kell motorozni, kis időt vesztettem Lorishoz képest. A kemény féktávokon mindig túl messze voltam. Sosem adtam fel, a maximumon teljesítettem, és úgy gondolom, a következő versenyeken újra harcolhatunk ellenük.”

A következő verseny 2 hét múlva Portimaoban lesz, ahol újra egymásnak feszülhetnek a riderek.



Szólj hozzá,vagy oszd meg: