MotoGp Assen: Marquezt az eső sem állította meg!

Feladva:2014-06-29 22:09:36

Zsinórban immáron a nyolcadik alkalommal aratott diadalt a fiatal spanyol címvédő, amiben még a vártnál nehezebb időjárási körülmények sem gátolták őt.


A holland aszfaltcsík gyakran tartogat meglepetéseket a nézők és a versenyzők számára egyaránt. Ebben az évben is hozta a formáját, és az időjárás az egész hétvégén szerepet játszott. Ennek köszönhette váratlan pole pozícióját is Aleix Espargaro, aki az Open kategóriás Yamahával a rajtrács éléről indulhatott. Az első sorba még a két Repsol Honda fért be, Marquez és Pedrosa sorrendben. Crutchlow bizalomra okot adva az ötödik helyről várhatta a rajtot, míg a két Yamaha, Lorenzo és Rossi csupán a kilencedik és 12-edik helyről!


 


A hagyományosan szombaton tartott versenyen is nedves pálya fogadta a versenyzőket. Valentino Rossi valószínűleg száraz gumikon kívánt indulni, mivel a felvezető kör után kiállt a boxba, hogy átülhessen az esőgumival szerelt motorjára, így ő a boxból vágott neki a futamnak. A többiek mind esőgumikon rajtoltak, és habár az első kanyarban még Marquez fordult el elsőként, a másodikban már elé is vágott Dovizioso a Ducatival. Az olasz a hetedik helyről brilliánsan rajtolt el, sőt a következő körökben is meglepően stabil tempót futott. Mögöttük Pedrosa, Iannone, Aleix Espargaro és Lorenzo fordultak el.


 


Marquez kis idő elteltével visszavette a vezetést, azonban Dovi nem maradt le tőle. Kettejük tempója kiemelkedően jó volt, így hamar leszakították magukról az üldözőket. Mögöttük az idősebb Espargaro gyorsult fel, aki megelőzve Iannonet és Pedrosát a harmadik helyen haladt. A másik Ducatival Cruthclow is stabil tempót motorozott, így körbemotorozta Lorenzót, később pedig Iannonet is, és az ötödik helyre ért fel.


 


A pálya állapota ekkor azonban rohamosan javulni kezdett. A mezőny végéből Broc Parkes váltott először a száraz gumikkal szerelt motorra, és rögtön meg is futotta a verseny leggyorsabb körét. Ennek köszönhetően 20 körrel a vége előtt a versenyzők ellepték a boxutcát. Pedrosa akrobatikus mutatvánnyal ugrott át az egyik motorról a másikra, vetélytársai még ebben is gyengébbnek tűntek tőle. Dovizioso a motorcsrét követően is szorosan a címvédő sarkában járt. Jorge Lorenzo meglepő módon csupán egy körrel később jött motorcserére, és ez egy újabb keserű ponttá vált eddig is rosszul alakuló futamán. A Yamaha spanyol versenyzője ebben az évben egyszerűen nem találja korábbi tempóját, és ez ezen a futamon sem változott. Az elpuskázott motorcsere és a szolid tempó után végül csupán a 13-adik helyen ért célba.


 


Marquez keze a boxkiállás után megrezzent! A spanyol motorja elvesztette a tapadást és kis híján a földhöz vágta vezetőjét. A címvédő viszont uralta a helyzetet és talpon tudott maradni, de így is tett egy látogatást a bukótérben. E hibának köszönhetően Dovizioso átvette a vezetést! Az olasz 4 másodperces előnyhöz jutott, amit nagyon igyekezett megtartani, és egy darabig úgy is tűnt, sikerülhet neki. A pálya viszont rohamosan száradni kezdett, és ezzel a két Repsol is begyorsult. 10 körrel a vége előtt Marquez utolérte Doviziosót és visszavette a vezetést. Hasonlóan tett csapattársa Pedrosa is, aki Aleix Espargarótól vette vissza a harmadik helyet, így végül felállhatott a dobogóra. Espargaro mögött ért be a kaotikus versenyt futó Rossi, akinek az egész mezőnyön át kellett verekednie magát.


 


A VB tabella hihetetlen képet mutat: Marquez nyolcból nyolc futamot nyert, ezzel 72 pontos előnye van Pedrosa és Rossi előtt, akik pontegyenlőséggel állnak a második helyen. Negyedik helyen áll Dovizioso a Ducatival, míg a tavalyi vb esélyes Lorenzo jelenleg csupán az ötödik. A mezőny a küzdelmet két hét múlva folytatja Németországban a Sachsenringen!
RSVRocky


 Szólj hozzá,vagy oszd meg: