SuperBike Portimao: Brit időjárás Portugáliában!

Feladva:2014-07-07 10:22:27

Öröm és dráma, napsütés és felhőszakadás jellemezte a SuperBike legutóbbi versenyhétvégéjét.

A mezőny a portugál pályán gyűlt össze, ahol Sykesnak sikerült megszereznie az első rajtkockát. Az Aprilia szerencsétlensége már itt elkezdődődött, mivel hiába voltak gyorsak a szabadedzéseken és hiába volt kiemelkedően jó végsebességük, csupán a második sorból rajtolhattak.


Az első futam rajtját még napsütésben várhatták a versenyzők. Remekül jött el Rea és Melandri, azonban Sykes hamar felvette versenytempóját. A címvédő pár kör elteltével már 4 másodperces előnyt motorozott ki, míg mögötte a két Aprilia küzdött Jonathan Rea-vel és Loris Bazzal a dobogós helyezésekért. Féltávhoz közeledve azonban elkezdett cseperegni az eső, és Sykes az élen visszavett tempójából. Guintoli épp ellenkezőleg tett, aki az RSV4-el hirtelen a leggyorsabb lett a pályán! A Francia a negyedik helyről feljött a második helyre, és elkezdte lefaragni hátrányát. Az eső viszont nem érkezett meg, Sykes pedig reagálni tudott Guintoli köridejeire, így a harc elmaradt. Kettejük mögött Baz indult meg, aki legyűrte Melandrit és Reat is, így két francia állhatott fel a dobogóra.


 


A második futam már sokkal több izgalmakat tartogatott! Eső áztatta aszfaltcsíkon rajtolt el a mezőny, és Jonathan Rea rögtön magához ragadta a vezetést. Pár kör elteltével Rea már biztonságos előnyt motorozott ki, ezután azonban a második és harmadik helyen elkezdett tempózni a két gyári Aprilia. Melandri megindult, Guintoli pedig szorosan követte őt, néha túlságosan szorosan is . . . A két Aprilia körönként 1 másodpercet hozott a versenyt vezető brithez képest, így pár körön belül utol is érték őt. Ekkor jött számunkra a dráma, mivel ahogy megérkeztek Jonathan Rea-re, és dörzsöltük a tenyerünket, Melandri szélesen kezdte a visszafordítót, Guintoli pedig kapott az alkalmon és bedobta a gépet a féktávon. Nem kellett volna így tennie, mivel Melandri nem számított az előzésre, és a francia előtt hirtelen bezárult a kapu, így a két Aprilia összeért és a bukótérbe csúsztak, mindketten leesve motorukról. Melandri kénytelen volt feladni a versenyt, míg Guintoli folytathatta a küzdelmet néhány pont reményében.


 Aprilia Portimao 2014 WSBK


Eközben Rea az élen kizökkenthetetlenül stabilan rótta köreit és fölényesen nyerte a futamon. Hasonlóan tett Sykes is, azonban az ő stabil tempója sokkal lassabb volt ettől, és sorban előzték meg riválisai. Meglepetésre a címvédő mögött egyszer csak feltűnt Guintoli, akinek még a kicsúszással együtt is sikerült a Kawasakis előtt végeznie. Kedveztek a körülmények a két Ducatinak, akik a véghajrában feljöttek a második és a harmadik helyre, Giuliano és Davies sorrendben.


 


Vegyes érzelmekkel vagyunk tehát túl a portugál hétvégén. Sykes előnye szinte változatlan maradt, viszont a futamok száma folyamatosan apad, és e hétvégén bizony elszalasztottunk néhány pontot. Már csak öt versenyhétvége vár Guintolira, akinek 43 pontot kellene behoznia, ha fel szeretne érni a csúcsra. Nagyon közel van még Baz és Rea is, tehát még 3 gyártó motorosa van harcban a címért. A következő futamig nem kell sokat aludnunk, a mezőny már repül is az Egyesült Államokba, ahol a e hétvégén már a Laguna Seca nevezetű pályán csaphatnak újra össze!


 


RSVRocky


 Szólj hozzá,vagy oszd meg: